Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Πολυχώρος Αγίας Μαρινούδας

Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Αγίας Μαρινούδας στεγάζεται εντός του Χωρίου στην κατοικία του αείμνηστου Δημήτρη Χριστοδούλου Παστού και της αείμνηστης Παρασκευούς οι οποίοι είχαν οκτώ παιδιά.

Η «οικία του Παστού», κτίσμα του 1884, συντηρήθηκε και αποκαταστάθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών και εξοπλίστηκε από το Κοινοτικό Συμβούλιο Αγίας Μαρινούδας. Ξεκίνησε να λειτουργεί το 2017. Στεγάζει μια συλλογή παραδοσιακών αντικειμένων που προέρχονται από κατοίκους της Κοινότητας αλλά και από όλη την Κύπρο και κυρίως από την Επαρχία Πάφου. Μέσα από τα αντικείμενα αυτά αντικατοπτρίζεται η καθημερινή ζωή, οι διάφορες γεωργικές και κτηνοτροφικές ασχολίες των κατοίκων της περιοχής, καθώς και οι διάφορες εκφάνσεις της λαϊκής τέχνης στην Κύπρο.

Οι χώροι της οικίας έχουν διαμορφωθεί έτσι ώστε να αναπαριστούν τα κλασικά μέρη ενός παραδοσιακού αγροτικού σπιτιού και παρουσιάζονται οι παραδοσιακές επαγγελματικές ασχολίες.


ΚΥΡΙΩΣ ΔΩΜΑΤΙΟ

Το κυρίως δωμάτιο είχε πολλαπλές χρήσεις διότι την τότε εποχή η κατασκευή ενός σπιτιού απαιτούσε πάρα πολύ χρόνο.

Το κυρίως δωμάτιο χρησιμοποιείτο για υπνοδωμάτιο, μαγειρείο
(τουλάχιστο τον χειμώνα), καθιστικό και για διάφορες εργασίες ανάλογα με τις ασχολίες των ενοίκων. Χρησιμοποιείτο ακόμη και για  φιλοξενία λόγω έλλειψης άλλου χώρου.


ΑΠΟΘΗΚΗ

Η αποθήκη αποτελούσε ένα σημαντικό μέρος της οικίας διότι εκεί φυλάγονταν τα διάφορα εργαλεία που χρησιμοποιούνταν στους αγρούς για να τα προστατεύσουν από τις καιρικές συνθήκες.

Επίσης, χρησιμοποιείτο ως χώρος εργασίας, όπως για την ύφανση ρούχων και χαλιών καθώς έπρεπε να κατασκευάζουν ό,τι χρειαζόταν η οικογένεια. Στην αποθήκη φυλάσσονταν επίσης τα τρόφιμα για τους ανθρώπους και τα ζώα.

 

 

Currency Exchange

Name Days


Contact Us